Zuiderkerkprijs voor De Groenmarkt: toonbeeld voor een tweede maaiveld

De Zuiderkerkprijs is een onderscheiding waarmee de gemeente Amsterdam de kwaliteit van de woningbouw centraal wil stellen. De prijs is uitgereikt aan de architecten en de ontwikkelaar van het nieuwe woongebouw De Groenmarkt. De Dakdokters tekenden voor het technisch ontwerp én de uitvoering van de unieke daktuin bij dit prachtige, toonaangevende project waar groen, blauw, toegankelijkheid én sociale cohesie een plek kregen.

Groen, sociaal én betaalbaar

Een onafhankelijke jury beoordeelde het project op architectuur, stedenbouw, materialisatie, programma, aanpasbaarheid en duurzaamheid: ‘Het project waar dit allemaal samenkwam: waar we allemaal het WAUW gevoel hadden’

Wat volgens het juryrapport opvalt aan het gebouw: ‘Maar het hoogtepunt van het Singelgrachtgebouw, letterlijk en figuurlijk, is natuurlijk het bijzondere duinlandschap met zwembad op het dak. Rijk aan biodiversiteit van flora en fauna is het een weldadige toevoeging aan de groenstructuur van de stad. Het verschil in niveaus gecombineerd met de omgeving van het Amsterdamse centrum maakt het een unieke ervaring.’

Het ontwikkelde pand – gesitueerd aan de Groenmarktkade in de Jordaan – is voorzien van betaalbare, sociale woningen. Het is niet het enige sociale criterium die de jury zwaar mee heeft laten wegen in de beoordeling: ‘Als jury vonden we het van belang om een project te kiezen dat juist aandacht besteedt aan al deze aspecten: goede openbare ruimte, een gevoel van ‘community’ en fraaie gezamenlijke ruimtes, plek voor natuur en biodiversiteit en uiteindelijk het belang van het sociale: een project met ook betaalbare sociale woningen.

Toegankelijkheid en groen

Het maakt ons extra trots dat we mochten bijdragen aan dit ambitieuze project. Maar nog meer waarde hechten we aan het podium wat dit project heeft verdiend. Want juist dit type projecten zal de komende jaren vaker de standaard (moeten) worden. Een standaard waarin toegankelijkheid en groen elkaar versterken. De noodzaak voor snellere klimaatadaptatie, het tekort aan betaalbare woningen en toenemende – geestelijke en fysieke – gezondheidsproblemen in de stad vragen om bredere visie op onze steden. Een visie waarin daktuinen niet het middel zullen zijn. Het is de beslissende factor voor het creëren van een tweede, natuurrijk maaiveld in de stad waar iedereen(!) in alle rust kan ontmoeten, recreëren en ontspannen. Dé aanpak voor het weer gezond maken van onze steden. Precies daarom vinden we het zo belangrijk dat juist dit project daar deze waardering voor krijgt. Projecten als deze sterken ons in de missie die we – inmiddels 12,5 jaar – willen volbrengen: het weer gezond maken van de stad!

De Zuiderkerkprijs viert dit jaar haar jubileum jaar. De prijs werd namelijk voor de 25ste keer uitgereikt, door Reinier van Dantzig, wethouder Woningbouw & Ruimtelijke Ontwikkeling. Een groot compliment aan alle betrokkenen bij dit project en uiteraard gefeliciteerd met deze eervolle prijs Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling BV, Ronald Janssen Architecten, Bastiaan Jongerius Architecten, Harro de Jong Buro Harro en HBB.