Groene daken

Bent u op zoek naar een expert voor de aanleg van een groendak, sedumdak of daktuin? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Met meer dan 300 succesvol aangelegde projecten en meer dan 100 groene daken in onderhoud zijn we dé expert op het gebied van groene daken.

IK WIL EEN GROENDAK
Basis Groene daken Daktuin Dakdokters Amsterdam

Basis begroeid dak

m2 Prijs/m2
tot 50m2 €80 – €100
50 – 250m2 €50 – €79
> 250m2 €35 – €49

Prijzen zijn exclusief BTW

Waterbergend vermogen: 32 – 150 liter/m2

Gewicht: 60-90 kg/m2

Bij een basis groendak wordt een voedselarme substraatlaag van 5 cm diepte toegepast. De beplanting bestaat voor het grootste deel uit vetplantjes, ook wel sedum genoemd. Deze worden los ingeplant of aangebracht in de vorm van voorgekweekte matten. Het voordeel van losse inplant is een grotere diversiteit. Het voordeel van voorgekweekte matten is dat uw direct een mooi resultaat heeft. Vanaf het dak gezien worden de volgende lagen toegepast: wortelwerend folie, beschermmat, drainagelaag, filtervlies, substraat en als laatste de beplanting. Het begroeide dak wordt opgesloten door middel van een randprofiel. Een basis groendak heeft een verzadigd gewicht van 90 kg/m2. Indien noodzakelijk is een lichtgewicht groendak met een verzadigd gewicht van 60 kg/m2 mogelijk.

Biodivers Groene Daken Daktuin Dakdokters Amsterdam

Biodivers begroeid dak

m2 Prijs/m2
tot 50m2 €90 – €110
50 – 250m2 €60 – €89
> 250m2 €40 – €59

Prijzen zijn exclusief BTW

Waterbergend vermogen: 40 – 150 liter/m2

Gewicht: 120 kg/m2

Bij een biodivers dak wordt gemiddeld 8 cm substraat toegepast. Hierdoor kan er een heuvellandschap ontstaan, waarbij de dalen worden voorzien van sedumsoorten en de toppen van grassen en kruiden. Op die manier ontstaat er een veel grotere biodiversiteit dan bij een basis groendak. Deze optie is alleen mogelijk als het dak berekend is op een verzadigd gewicht van 120 kg/m2.

Schaduwdak Groene Daken Daktuin Dakdokters Amsterdam

Schaduwdak

m2 Prijs/m2
tot 50m2 €90 – €110
50 – 250m2 €60 – €89
> 250m2 €40 – €59

Prijzen zijn exclusief BTW

Waterbergend vermogen: 40 – 150 liter/m2

Gewicht: 120 kg/m2

Sedumsoorten houden van de zon en doen het dus niet goed op een dak met veel schaduw. In dat geval is een mengsel van schaduwbeplanting noodzakelijk. Schaduwbeplanting heeft meer substraat nodig dan sedumbeplanting. Om die reden wordt er bij schaduwdaken minimaal 8 cm substraat toegepast. Deze optie is alleen mogelijk als het dak berekend is op een verzadigd gewicht van 120 kg/m2.

Landschapsdak Groene Daken Daktuin Dakdokters Amsterdam

Landschapsdak

m2 Prijs/m2
tot 50m2 €120 – €150
50 – 250m2 €100 – €119
> 250m2 €55 – €99

Prijzen zijn exclusief BTW

Waterbergend vermogen: 70 – 150 liter/m2

Gewicht: 200 kg/m2

Bij een landschapsdak wordt gemiddeld 13 cm substraat toegepast. Hierdoor kan er een heus landschap ontstaan met een grote diversiteit aan beplanting, van sedums, grassen, bloemen, kruiden en kleine heesters. Deze optie is alleen mogelijk als het dak erop berekend is.

Daktuin Groene Daken Daktuin Dakdokters Amsterdam

Daktuin

m2 Prijs/m2
> 200kg/m2 > €130
 –  –
 –  –

Prijzen zijn exclusief BTW

Waterbergend vermogen: >70 liter/m2

Gewicht: > 200 kg/m2

Een daktuin is qua beplanting vergelijkbaar met een tuin op de begane grond, al stelt dit natuurlijk specifieke eisen aan de constructie. U moet daarbij rekening houden met het eigen verzadigd gewicht van de daktuin plus een variabele belasting van 250 kg/m2 voor het gebruik van de daktuin. Voor deze variant heeft u een vergunning nodig, aangezien de tuin ook als leefruimte wordt gebruikt. Neem contact met ons op voor meer informatie!

Is uw dak geschikt?

Als u interesse heeft in een groen dak maken wij eerst een conceptofferte aan de hand van de beschikbare informatie. Vervolgens maken wij een afspraak met u ter plaatse om de staat van het dak te bekijken. In het geval dat de dakbedekking niet in goede staat is, kunt u gebruik maken van de diensten van ons duurzame dakdekkersbedrijf De Dakdichters of één van onze samenwerkingspartners. Als er twijfel is over de draagkracht van de constructie kunnen wij een constructieberekening laten uitvoeren. Op die manier weet u zeker dat uw dak geschikt is voor de aanleg van een groendak. De kwaliteit van het groene dak staat bij ons voorop. Om die reden leggen we geen groene daken aan met een gewicht lager dan 60 kg/m2.

Dakdokters Groendaken Daktuinen Dakparken Polderdak Amsterdam

De opbouw van een groendak

Een groendak is opgebouwd uit een wortel- en waterwerende laag, zoals EPDM, dan komt er een drainagelaag, filtervlies, het substraat en daarna de beplanting die u kiest.

Waarom een groen dak?

Subsidies voor groene daken

  • Behandeling op volgorde van binnenkomst
  • Minimale waterbergingseis voor groene daken is 30 l/m2
  • Maximale bijdrage van 50 euro, bij een waterberging van meer dan 50 l/m2.
  • mogelijkheid om max 10 euro per m2 extra te krijgen als meer dan 50% aan oppervlakte wordt gerealiseerd met (inheemse) grassen, kruiden, struiken etc (dus méér dan sedum).
  • subsidie mag maximaal 50% van de subsidiabele kosten bedragen.
  • groene gevel moet zichtbaar zijn vanuit de openbare ruimte
  • pand of dak moet minstens vijf jaar oud zijn,
  • minimum m2 per aanvraag is 30 m2 per gevel of dak (maar mag je best daken samenvoegen tot één aanvraag, bv met de buren) etc.

Bron: amsterdam.nl

Tussen de 30 – 60 euro per m2 afhankelijk van de beplanting en oppervlakte van het dak.

Met een maximumbedrag van 15.000 euro.
Het dak moet minimaal 3 jaar oud zijn en minimaal 15m2 groot zijn.

maximaal 50 procent van de daadwerkelijk gemaakte kosten

Bron: amstelveen.nl

€30,- per m2 groendak met maximaal 50% van de kosten met een maximum van €20.000,-
Voor een groene gevel geldt ook een subsidie van maximaal 50% van de totale kosten met een maximum van €20.000.

Bron: utrecht.nl

Zon + Groen

Wilt u zonnepanelen op uw dak? Combineer ze dan met een groendak, doordat groen het dak koelt verhoogt dit het rendement van uw zonnepanelen met ca. 6%. Daarnaast draagt u met dit extra stukje natuur bij aan o.a. een hogere biodiversiteit in de stad. Win – win dus.

Voor zonnepanelen in combinatie met groen werken wij samen met diverse installateurs.

Rooffood

Een moestuin op uw dak, dat klinkt toch ideaal? Helaas is dit niet altijd mogelijk op bestaande bouw (te zwaar, te duur), daarom is Rooffood ontwikkeld. Rooffood is uitstekend te combineren met het Polderdak systeem Het is makkelijk en snel op het dak te plaatsen en met het Polderdak als basis is de watervoorziening geborgd. Rooffood biedt u de mogelijkheid om wekelijks verse producten op eigen dak te oogsten.

Rooffood Werking Dakdokters Amsterdam