Wateropvang op daken

Polderdaken slaan regenwater op, houden het vast en voeren het vertraagd af. Hierdoor is het polderdak van De Dakdokters de ideale basis voor groene daken, daktuinen en dakparken. Een polderdak staat ook wel bekend als een blauw-groen dak of retentiedak.

Waarom een polderdak?

Door een overschot aan verhard oppervlak ontstaat er in steden een hoge druk op het rioolstelsel bij hevige regenbuien. Door klimaatverandering zullen deze regenbuien steeds extremer worden. Een polderdak van De Dakdokters is dé oplossing voor dynamische waterberging op daken. 

Ook in perioden van hevige droogte, veroorzaakt door extreme hitte, is een polderdak een uitkomst. Beplanting warmt sowieso minder snel op dan een grijs dak en houdt de warmte ook veel minder vast, waardoor het hittestress in de stad vermindert. Het polderdak houdt daarnaast water vast dat weer ingezet wordt voor het bewateren van de planten op het polderdak. Hierdoor droogt het groen in droge periodes niet snel uit, en blijft het verkoelende effect door verdamping behouden.

Door polderdaken in te zetten kan ook een groot deel van de stad worden onthard, waardoor wateroverlast wordt voorkomen. In de openbare ruimte (van tuin tot dak) zal geïnvesteerd moeten worden om de stad rainproof te maken.

Wat is een polderdak?

Het polderdak is een uitvinding van De Dakdokters en bestaat uit een systeem van kratten waar regenwater in kan worden opgeslagen. Het bassin dat hierdoor ontstaat kan dynamisch worden bestuurd. Op die manier is het polderdak in staat om alle regen die op het dak valt op te slaan. Zo fungeert het polderdak als ideale basis voor een groendak, daktuin of dakpark, omdat het water dat wordt opgeslagen weer kan worden gebruikt voor irrigatie. 

Is het opgevangen water toch niet nodig? Dan wordt het overtollige water op een rustig moment afgevoerd naar het rioolsysteem. Wateroverlast in de stad wordt zo voorkomen. 

Regenwater

Regenwater is een grondstof die gratis uit de lucht komt vallen. Door het op te slaan en opnieuw te gebruiken kan het in sommige gevallen drinkwater vervangen, planten voeden en grondwater aanvullen en koelen. Het wordt tijd dat we regenwater niet langer als afval zien maar als bron!