Maak kennis met Dakdokter Joost en lees hoe hij de stad gezonder maakt!
Op de foto: Joost Koopmans
Of je als Dakdokter zieke daken beter maakt? Ja, eigenlijk wel. Maar waar het ons écht om gaat is het weer gezond maken van de stad. En daar hebben we niet alleen architecten en bouwkundigen bij nodig, maar ook hoveniers, timmermannen en loodgieters die zoeken naar meer verbreding en uitdaging. Bij ons heten deze ‘uitvoerders’ Dakdokters, omdat ze eigenlijk vaak meerdere petten dragen.
Joost is een van onze Dakdokters. Hij vertelt meer over zijn werk en hoe hij precies bij ons terecht is gekomen.
Wat doe je precies bij De Dakdokters?
“Ik ben sinds 2016 werkzaam bij De Dakdokters als allround timmerman, maar zo voelt dat niet. Je pakt tijdens een project namelijk altijd veel zaken op. Ik ben weliswaar opgeleid tot meubelmaker, maar doe ook taken die meer bij een loodgieter of elektromonteur horen. Voor dat laatste heb ik ook een officiële opleiding gevolgd. Die mogelijkheid werd me aangeboden door De Dakdokters en daar heb ik natuurlijk dankbaar gebruik van gemaakt. Als het om grote voltages gaat of om zaken ‘in de stoppenkast’ schakelen we altijd de hulp in van een elektricien, maar meestal loopt er al water en is er al elektra. Op het dak zelf kan ik er alles mee doen! Vanwege de diversiteit in mijn werkzaamheden noem ik mezelf ook echt liever Dakdokter, dat vat het gewoon beter samen. ”
Waarom De Dakdokters?
“Het buiten werken, met groen bezig zijn, de afwisseling tussen het grove én fijne werk. Dat allemaal in combinatie met de missie om de stad – samen als team – gezond te maken, dat sprak mij wel heel erg aan. En ja, dat uitzicht over de stad. Dat vind ik wel een extra cadeautje in dit werk.
Ik vind het heerlijk om de hele dag buiten te kunnen werken. Iedere avond als ik thuiskom heb ik een ontzettend voldaan gevoel. Aan de kou wen je gelukkig, anders was dat wel een nadeel geweest. Maar alsnog zou dat niet opwegen tegen wat je ervoor terug krijgt. Je hoort andere mensen in de wintertijd soms wel eens zeggen: ‘ik ga van huis als het donker is en kom ook weer terug in het donker’. Daar hebben wij natuurlijk helemaal geen last van. Superveel vitame D, behalve als het heel grijs is!
Het team vind ik ook top; er werken allemaal open, gemotiveerde mensen met wie je een goed gesprek kan hebben. Meestal werk je ook minimaal met z’n tweeën, dus dan is het toch fijn als je iemand naast je hebt staan met wie het gezellig is.
Ook hou ik van de afwisseling tussen het grove én fijne werk. Als je bezig gaat met de beplanting is dat toch wat delicater, terwijl het aanleggen van de kratten voor een polderdak echt meer bouwen is. Die afwisseling zorgt ervoor dat het werk leuk blijft en niet onwijs repetitief. Het klinkt misschien stom, maar geen dag is hetzelfde. En daar hou ik van!
Wat is het mooiste project waar je aan hebt gewerkt?
“Het project aan de Willemstraat was echt een pareltje om aan te werken. Dat ging om een particuliere daktuin waar je echt het gevoel hebt dat je in een tuin staat, en niet op een dak. Het grootste gedeelte van de ruimte die op het dak beschikbaar was, werd gevuld door beplanting met daar doorheen stapstenen die naar een prachtig terras toe leiden. Dit was trouwens ook één van onze eerste daktuinen met een polderdak. Alle disciplines kwamen daardoor in dit project samen, dat is het allermooiste. We kwamen ook een aantal uitdagingen tegen die ‘on the spot’ opgelost moesten worden. Maar als het dan uiteindelijk allemaal lukt op de manier die je bedacht hebt, is dat een dubbel zo heerlijk gevoel. ”
Hoe zie jij de toekomst?
“Ik denk dat we het steeds drukker gaan krijgen! Door de nieuwe wetgeving in grote steden, die nieuwbouwprojecten verplicht om nieuwe daken een bestemming te geven, moeten er voor veel daken plannen gemaakt worden. Dit zorgt ervoor dat we steeds vaker daktuinen bouwen. Maar op deze nieuwe daken worden ook vaak zonnepanelen geplaatst. De toekomst ligt dus voor een gedeelte in de zonnepanelen, en voor ons vooral in het groen daaromheen. Je kunt grind rondom zonnepanelen gooien, maar eigenlijk heb je juist de combinatie met groen nodig. Door de beplanting blijven de zonnepanelen namelijk koeler, en dat zorgt voor 4-10% meer rendement.”
Wat is jouw dakdroom?*
“We hebben recent een duindak bij het project Groenmarkt gerealiseerd, dat was natuurlijk een waanzinnig project. Ik zou daarom voor een ander soort landschap op het dak kiezen: een bosdak! We plaatsen nu al regelmatig bomen op daken, maar dit zou dan wel echt de ‘next level’ zijn. Ik zou het mooi vinden als het een permacultuur is, die zichzelf in balans kan houden. Dat zou betekenen dat er ook grotere dieren op dit bosdak geplaatst zouden moeten worden, schapen of geiten, die de vegetatie onder controle houden waardoor onderhoud niet nodig is. Dream big, toch!”
*Bij de oprichting van De Dakdokters formuleerden we een aantal van onze dakdromen. Projecten waar we op dat moment alleen nog maar van konden dromen maar die we heel graag zouden willen ontwikkelen. Een groot deel van deze projecten hebben we inmiddels gerealiseerd, zoals een duindak.