We zijn als Dakdokters in 2010 begonnen met een missie. Drie enthousiaste, idealistische mannen gingen vol vuur aan de slag om de stad gezonder, groener en mooier te maken. Inmiddels zijn we zeven jaar verder. Was Matthijs in 2012 zich op andere projecten gaan richten; afgelopen jaar is ook Daan met zijn vrouw naar Zuid Afrika vertrokken en is daar voorzichtig aan een nieuwe carrière als architect begonnen. En natuurlijk De Dakdokters Kaapstad aan het verkennen. Het is hem gegund! Maar het was wel een aderlating! We moesten onszelf weer opnieuw ijken.

We zijn gegroeid

In zeven jaar tijd is het bedrijf gegroeid, maar hebben we onszelf ook meerdere keren opnieuw moeten uitvinden. We begonnen met groene daken voor particulieren, dit breidde uit met daktuinen en ook dakterrassen.
Daarbij richtten we De Dakdichters op en zo zagen we onszelf na verloop van tijd bijna een aannemingsbedrijf worden. Natuurlijk was het bedrijf gegroeid van 3 naar 15 medewerkers en er moet brood op de plank. Soms raakten onze idealen wat meer op de achtergrond. En er is zoveel leuks te doen!

Hoewel we bijna 23,000 m2 groene daken hebben aangelegd vonden we in 2015, met het vertrek van Daan in het vooruitzicht, dat onze missie meer aandacht nodig had.

Onze doelen

Waarom hebben we De Dakdokters eigenlijk opgericht? Eigenlijk was daar maar één antwoord op: om de bestaande stad groener en gezonder te maken. Het zwarte platte dak moet getransformeerd tot groene en multifunctionele ruimte. We zijn in rap tempo gestopt met activiteiten die te ver afstaan van onze missie. We zijn geen dakdekkersbedrijf. We zijn ook geen bouwbedrijf. Dus doen we wel projecten waarin we gevraagd worden het dak te vernieuwen en timmeren we er op los, maar altijd moet het resultaat een daktuin, dakpark of begroeid dak zijn. Elk dak moet bijdragen aan onze missie: een groen en multifunctioneel daklandschap.

Dat is een spannende keuze. Zo gaven we ongeveer 1/3 van onze omzet op. Dat vond ik heel heftig. En mijn collega’s ook, merkte ik. Het bijzondere is echter, dat we weer meer geloof kregen in onze doelen. We zijn er nog meer over gaan communiceren. Op onze website vertelden we dat we 10.000 m2 groendak wilden aanleggen in 2016, daarnaast 500 m3 waterberging en 5 dakparken.

Voor 2016 waren deze doelen wat te ambitieus. Met bijna de helft vierkante meters groendak en twee derde waterberging is dat niet behaald. De 5 dakparken daarentegen zijn wel gelukt. En met het oog op onze missie zijn we daar erg trots op!

Zoku Amsterdam Dakpark Daktuin Groendak Dakdokters

Nieuwe ambities

De doelen voor 2016 hielpen ons wel intern en in gesprek met onze klant om onze focus helder te maken. En we zien zich dat doorvertalen naar 2017. We durven de 10.000 m2 voor dit jaar opnieuw op onze horizon te zetten in de overtuiging dat dat dit jaar wel gaat gebeuren. We hebben al een aantal duizend m2 in opdracht en nog veel meer in de ‘pen’.

Met de waterberging willen we een andere weg inslaan. Allereerst: wat is 500 m3 waterberging? Het gaat er toch om dat we regenwater niet langer als afvalstroom zien, maar als grondstof? Dan is het dus belangrijk hoeveel liter regenwater er NIET in het riool komt. En die focus hebben we gehad: van de 4.900 m2 begroeid dak is ruim 2/3 uitgevoerd met ons Polderdak systeem: maximale waterberging op bestaande gebouwen. Dat betekent dat ruim 3.000.000 liter regenwater het riool niet bereikt heeft maar bijgedragen heeft aan een koelere stad! Voor komend jaar willen we dat een extra 6.000.000 liter regenwater het riool NIET in komt. En met onze partners samen hier ook meer aan meten.

We wilden 5 dakparken creëren. Dat is gelukt. De stad Amsterdam is weer een aantal gave groene plekken rijker. Check de daktuin van ZOKU (zeker de achterzijde is een oase van rust). Drink een cocktail bij NEST (op Hotel CASA) of bezoek het bruisende B. Amsterdam. Fantastisch ook om te maken!

Ook hier hebben we onze ambitie aangepast. We vinden het interessant om daken te maken met een hoge impact. Dat klinkt wat arbitrair misschien, maar we bedoelen daken die veel mensen bereiken en dus goed zichtbaar en toegankelijk zijn of juist een directe bijdrage leveren aan een kwetsbare doelgroep.
We vinden het onbegrijpelijk dat kinderen in scholen zitten waarvan de lokalen uitkijken op zwarte daken. Maar ook ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, etc. Groen doet goed.

Naast dingen maken, willen we ook anderen inspireren. Omdat we geloven in een beweging die de stad van de toekomst maakt. We geven interviews, lezingen, gastlessen en – colleges. Hier gaan we komend jaar mee door.

Ik heb veel geleerd in het afgelopen jaar. Ik ben gegroeid. Wij zijn gegroeid. We zullen als bedrijf nog meer moeten groeien en leren. Maar een ding kan ik vast zeggen; ik heb er het volste vertrouwen in. En enorm veel zin in 2017. Let’s grow!

Groeit u mee?

Friso Klapwijk