Uitdaging

De Student Experience locatie Amsterdam Minervahaven wilde haar ambitie waarmaken en een BREEAM Excellent certificaat behalen. Met deze methode wordt er gekeken naar de integrale duurzaamheid van projecten. Voor een excellent certificaat gelden strenge eisen op dit gebied.

Voor de daktuin betekent dit dat er drie soortgroepen gehuisvest moeten worden. Door de hoogte van het omringende gebouw valt er weinig zon op de binnentuin van de Student Experience, wat deze eis een uitdaging maakte. Ook moest er een waterbergingssysteem komen, en inheemse beplanting.

Naast de praktische eisen is het uiterlijk van de daktuin erg belangrijk. De daktuin is niet alleen een verblijfstuin, maar ook een zichttuin. Alle inwoners hebben vanuit hun woning zicht op de tuin, die er dus ook van bovenaf aantrekkelijk uit moet zien. 

Student Experience International is een initiatief van Student Experience en Introvast. Het hotel is opgezet voor (internationale) studenten en docenten, die maximaal een jaar een studio kunnen huren op deze prachtige locatie.

Resultaat

De Dakdokters zijn gevraagd om een ontwerp te maken voor de binnentuin van het gebouw. Deze binnentuin wordt omkaderd met een rondloop van zo’n 2 meter. De tuin daarbinnen is zo groen en organisch mogelijk. 

De binnentuin bevat een grote vijver met waterplanten, 5 bomen, een zo groen mogelijk, organisch beplantingsplan en een pad wat er tussendoor loopt. Bij de toegang is een pleintje met een kleine overkapping gemaakt, en op verschillende plekken in de tuin vind je comfortabele bankjes.

Om aan de certificeringsvoorwaarden te kunnen voldoen moesten er drie soortgroepen gehuisvest worden, maar daar was in de binnentuin te weinig zonlicht voor. Onze oplossing? De nectarhoudende beplanting hebben we vooral op de bovendaken, tussen het sedum, geplaatst!

Producten: Polderdak met regeltechniek, vijver met pomptechniek, schellevis betonbanden
(200 x 15 cm), overkapping en zitbankjes, 5 bomen (2 grote, 3 kleine),
schaduwbeplantingsplan
Jaar: 2022
Opdrachtgever: The Student Experience
Locatie: Amsterdam

Deel dit project