Uitdaging:
Maak dit te gekke idee van Harro de Jong (Buro Harro) om een duinlandschap met zwembad in hartje Amsterdam te maken, technisch mogelijk.

We werden gevraagd om een toekomstbestendig dakplan te ontwikkelen, waarin rekening gehouden wordt met de (soms extreme) omstandigheden die bij een dak op hoogte horen. Het project Groenmarkt, dat bestaat uit twee gebouwen, huisvest niet alleen mensen, maar ook vleermuizen, vogels, bijen en vlinders. Een biodivers nieuw stukje van de stad Amsterdam dus, en nu ook met een daktuin die daaraan bijdraagt.

Met dit project realiseerden we tevens een van onze dakdromen! Toen De Dakdokters in 2009 werd opgericht hebben we een aantal projecten beschreven die we graag wilden realiseren, waar we toen alleen nog maar van konden dromen. Het ontwikkelen van een duindak stond op dit lijstje, dus dit project ligt ons om verschillende redenen nauw aan het hart.

Resultaat:
Voor dit project haalden we de duinen naar de stad. Inheemse duinplanten kunnen de omstandigheden op grote hoogte als geen ander aan en zijn dus heel geschikt voor het duindak van de Groenmarkt. Dat geldt ook voor de zwarte dennen die we op dit dak hebben geplaatst, die hier net als in de duinen scheef tegen de wind in kunnen hangen.

Naast de wind maakt de zee ook een onmiskenbaar deel uit van het duinlandschap. Om die reden ligt er in het midden van het dak een uitgerekt zwembad, inclusief terras en strandpaviljoen. En dat allemaal in het hartje van de Jordaan in Amsterdam!

We tekenden voor het technisch ontwerp én de uitvoering van de unieke daktuin bij dit toonaangevende project waar groen, blauw, toegankelijkheid én sociale cohesie een plek krijgen. Rijk aan een biodiversiteit van flora en fauna is het een waardevolle toevoeging aan de groenstructuur van de stad.

Nog een extra reden om trots te zijn op dit resultaat is dat dit project onlangs de Zuiderkerkprijs heeft gewonnen.

Producten: Bamboo vlonder, schelpenpad, dakbeplanting, specifiek daktuinsubstraten afgestemd op beplanting. Poldervoeten ® t.b.v. hekwerk op polderkrat, slimme Polderdaktechniek van Wavin, voorheen Metropolder.
Jaar
: 2021
Opdrachtgever: Edwin Oostmeijer
Aannemer: HBB
Architecten: Bastiaan Jongerius, Ronald Janssen, Buro Harro
Locatie: Amsterdam

Deel dit project