Hoe projecten bij De Dakdokters precies verlopen? Daar weet projectleider Jasper alles van.

Op de foto:  Jasper Hoogendoorn

Jasper werkt al meer dan drie jaar bij De Dakdokters. Hij begon als calculator, maar sinds een half jaar neemt hij de functie van projectleider op zich. Dé man dus die al onze projecten begeleidt en overziet. Hij vertelt je over zijn werk bij ons en hoe projecten bij De Dakdokters precies verlopen!

Hoe ben je bij De Dakdokters terecht gekomen? 

“Ik ben afgestudeerd als meubelmaker en binnenhuisarchitect. Mijn eerste baan was bij een organisatie die restaurants en cafés bouwt in grote hotels, waar ik me vooral met het interieur gedeelte bezig hield. Mijn vrije tijd ging voor een groot stuk op aan vrijwilligerswerk, waarin ik veel voor groene initiatieven bezig was. Dit vond ik zo leuk om te doen, dat het na een tijd begon te wrijven. Als het werken met groen zo goed bij me past, waarom ga ik daar niet ook binnen mijn werk wat mee doen? Zo gezegd zo gedaan, en mijn zoektocht begon.”

“Mijn vriendin werkt als architect, en zij was op dat moment met een tender bezig. Een van de voorgestelde partners daarvoor was De Dakdokters, dus bij haar ging toen al snel een belletje rinkelen. Ik heb direct gesolliciteerd op de functie van werkvoorbereider, en ik werd uitgenodigd voor een gesprek. Nadat ik een uur met Friso had gesproken, liepen we terug naar de ruimte waar iedereen zat te werken. Hij riep toen, zonder dat we concrete afspraken hadden gemaakt: ‘Nou jongens, dit wordt jullie nieuwe collega!’ dus toen kon ik niet meer terug.”

Van calculator naar projectleider

“De functie van werkvoorbereider was op dat moment alleen net ingevuld, dus werd me aangeboden om als calculator aan de slag te gaan. Als calculator ben je vooral bij het begin van het traject betrokken, je gaat aan de slag met de briefing en op basis daarvan maak je een plan en stel je offertes op. Als dit rond is schuift het project als het ware door naar de werkvoorbereider of de projectleider, die actief met alle betrokken partijen in gesprek gaat en het gehele project, tot aan het einde toe, begeleidt.” 

“In totaal ben ik 2,5 jaar calculator geweest, en een half jaar geleden heb ik de overstap gemaakt naar de functie van projectleider. Naast projecten voor particulieren doen we namelijk ook veel zakelijke projecten, die vaak groter zijn en daarmee ook om een andere aanpak vragen. Tot een aantal jaar geleden kon dit prima opgepakt worden door onze werkvoorbereiders en uitvoerders, maar omdat de vraag te groot werd was het wenselijk hier een projectleider op te zetten. Dit doe ik dus sinds een half jaar, en dit bevalt me erg goed! Het leuke is dat er nu ook een aantal projecten zijn waar ik eerder de calculatie voor heb gedaan, en die ik nu dus vanuit mijn huidige functie weer verder oppak. Daar maak ik het gehele traject van mee.”

Hoe gaat de samenwerking met partners in zijn werk?

“Ik werk veel samen met onze bouwpartners, en zit dus ook regelmatig in de keet. Een belangrijk onderdeel van mijn werk is om ons polderdak systeem uit te leggen, omdat een waterretentie systeem een iets andere aanpak vereist dan een ‘gewoon’ dak. Soms denken aannemers weleens; maar dat kan helemaal niet! En dan ben ik er om uit te leggen hoe het wél kan.”

“Ik zeg ook altijd tegen de bouwers dat ze eigenlijk een ‘traditioneel dak’ moeten bouwen met afvoeren en noem maar op, maar dat ze hem wel vlak moeten maken. Wij sluiten ons systeem, met de smartdrops, erop aan en zorgen dat alles werkt. Natuurlijk hebben we daar dan wel een electrapunt voor nodig, maar de basis blijft hetzelfde.”

Zijn er bijzonderheden bij het aanleggen van een polderdak?

“Normaal gesproken worden daken aflopend aangelegd, zodat het water weg kan lopen, maar dat willen we niet! We willen regenwater als grondstof gebruiken, en het dus juist vasthouden zodat het gebruikt kan worden voor irrigatie.”

“Daarnaast zijn er honderden manieren waarop je dakbedekking aan kan leggen, maar met een polderdak zijn er maar twee opties vanuit het BDA dakadvies die gebruikt mogen worden. Dit omdat we ervoor moeten zorgen dat het dak 100% waterdicht is. Er staat natuurlijk altijd water op het dak, dus lekkages moeten koste wat kost voorkomen worden. Dit zorgt ervoor dat de bouwers met specifieke materialen moeten werken, dus daar moeten ze goed in meegenomen worden.”

“Het is dus belangrijk om mensen te informeren over ons systeem, zodat ze ook begrijpen waarom dit belangrijk is en we op deze manier moeten werken. Gelukkig is vrijwel iedereen na wat extra uitleg enthousiast.”

Hoe ziet de toekomst van het daklandschap eruit volgens jou?

“Vol met polderdaken! Vanwege de hemelwaterverordening die bijvoorbeeld in Amsterdam is vastgesteld moeten veel nieuwe gebouwen regenwater kunnen bergen. In het geval van Amsterdam is dat per m² minimaal 60 liter, en moet dit water over de opvolgende 60 uur gefaseerd afgevoerd kunnen worden om het riool niet te overbelasten. Maar wat je ook kunt doen is dit water gebruiken voor de irrigatie van beplanting. Door groene daken op de polderdaken te leggen geef je het water ook nog een doel. Dus de toekomst zit vol met groen-blauwe daken.” 

Wat maakt voor jou het werken bij De Dakdokters zo leuk? 

“Naast het team en de inhoud van mijn werk vind ik het heel tof dat wij als De Dakdokters de projecten eigenlijk écht mooi maken. Natuurlijk, de panden die worden gebouwd zijn ook prachtig, maar onze bijdrage brengt het tot leven.”

Wat is jouw dakdroom?*

“Ik zit in het groeiteam van De Dakdokters, waarin we ons bezighouden met de toekomstplannen en de ontwikkeling van het bedrijf. Als we echt veel groter zouden willen worden, moeten we ons werkgebied natuurlijk gaan uitbreiden.  

Voor echte grote dromen is Nederland te klein, dus dan denk ik aan daken in het buitenland die we zouden gaan vergroenen. Heel interessant lijkt me dat, omdat je dan te maken krijgt met een ander klimaat en de bijbehorende weersomstandigheden, dus moet je daar je plan ook op aanpassen.

Ik was een tijd geleden op reis in Hongkong, en het viel me op dat daar ook veel groene daken zijn. Mijn dakdroom is dus om als De Dakdokters een polderdak met een mooie daktuin in Hongkong aan te leggen!” 

*Bij de oprichting van De Dakdokters formuleerden we een aantal van onze dakdromen. Projecten waar we op dat moment alleen nog maar van konden dromen maar die we heel graag zouden willen ontwikkelen. Een groot deel van deze projecten hebben we inmiddels gerealiseerd, zoals een duindak.