Hoe gaat het onderhoud van daktuinen in zijn werk? Manager Service & Onderhoud Marc Heemskerk vertelt het.

Op de foto:  Marc Heemskerk

Marc begint in 2015 bij de Dakdokters, nadat hij een persoonlijke uitnodiging van onze oud-directeur Friso heeft ontvangen. “Ik werkte voor een toeleverancier van groendaksystemen en substraten, en De Dakdokters was een van hun vaste partners. Ik heb dus heel lang samengewerkt met De Dakdokters en wist precies wat voor vlees ik in de kuip had. Toen ik toe was aan een nieuwe uitdaging wist ik meteen wie ik moest bellen. Ik werd met open armen ontvangen, en nu zijn we acht jaar verder!”

Binnen die tijd heeft Marc een aantal verschillende functies gehad in ons bedrijf, en op dit moment is hij de afdeling Service & Onderhoud aan het opzetten. Door de groei die we de afgelopen jaren hebben doorgemaakt was het nodig om dit gedeelte van het proces te optimaliseren.

Wat houdt het uitvoeren van onderhoud als Dakdokters precies in?

“Voor ons ziet het doen van onderhoud er anders uit dan voor andere bedrijven. We werken natuurlijk veel in de stad en op hoogte. Dat brengt uitdagende omstandigheden met zich mee. Zo kunnen we bijvoorbeeld geen gebruik maken van grote machines. Het is veel meer precisiewerk. Ook heb je te maken met zaken als reistijd omdat we vaak middenin de stad werken, of dat sommige gedeelten van het dak lastig te bereiken zijn. Maar ook het onderhoud zelf gaat anders in zijn werk: omdat we op daktuinen werken moet je anders kijken naar de beplanting en de ondergrond.”

“In plaats van reactief acteren (onkruid weghalen als het opkomt) kijken we veel pro-actiever naar de bodem. Substraat, waarmee je op daken werkt als ondergrond, is eigenlijk een dood materiaal. Daar moet je leven inbrengen, zeker als je wil dat een dak jaren meegaat. En dat willen we natuurlijk! Planten hebben tijd nodig om zich te settelen: in het eerste jaar went de plant aan zijn nieuwe omgeving, en doet hij eigenlijk niet zoveel. In het tweede jaar begint hij een beetje met ‘om zich heen te kijken’ en in het derde jaar zegt de plant: ‘ik heb hier niks, er zijn geen voedingsstoffen te vinden!’ Vervolgens legt hij het loodje, en laat je de klant achter met een kaal dak. Dat wil je natuurlijk absoluut niet.”

“Ik zal een voorbeeld geven: laatst hoorden we een bijzonder verhaal tijdens een lunchlezing van een van onze partners. Er was een daktuin waar het water niet meer wegliep in de aarde. Al het regenwater bleef boven op de grond liggen, geen wenselijke situatie natuurlijk. Toen hebben ze een kuub wormen besteld en over de daktuin verspreid. Na een paar dagen was het probleem opgelost! Dat is hoe je ernaar moet kijken; je moet zorgen dat een aangelegde tuin op hoogte hetzelfde gaat werken als een tuin die op de grond ligt.”

Hoe integreer je deze visie binnen het team?

“We hebben recent iemand aangenomen die heel veel kennis heeft over de bodem, door zijn jarenlange ervaring. We koppelen hem aan ‘jonge hond’ die al wel vlieguren heeft, maar die we de fijne kneepjes van het vak nog bij kunnen brengen. Zo verspreidt deze kennis zich door onze gehele organisatie. De komende tijd gaan we steeds meer mensen zoeken die dit team komen versterken.”

“Toen we met deze nieuwe medewerker in gesprek waren had hij één voorwaarde: hij wilde alleen werken met organische materialen, zonder bestrijdingsmiddelen. Dat past perfect bij onze visie, dus die deal was snel gemaakt. Ze werken nauw samen op het gebied van organische meststoffen om zo het bodemleven op te starten en in topconditie te houden.

 Hoe denk jij dat de toekomst van de wereld van daken eruit ziet?

“Daken in de openbare ruimte zijn een plek waar mensen naartoe trekken. Kijk naar de High Line in New York, maar ook naar bijvoorbeeld project Gapp in Amsterdam. Deze daktuin hebben wij aangelegd, en ik herinner me nog duidelijk dat de eigenaar bang was dat hij zijn investering misschien niet terug zou krijgen. Het heeft ze geloof ik twee jaar gekost om dat geld terug te verdienen, zo’n daverend succes was het.”

“De trend die zich nu aan het ontwikkelen is rondom daken gaat zich alleen maar meer doorzetten. Gelukkig wordt het steeds duidelijker dat daken een grote rol kunnen spelen bij verschillende problemen waar we nu mee te maken hebben. Denk aan een tekort aan ruimte in steden, maar ook bij klimaatproblematiek als het urban heat effect of hevige regenval en de regulatie hiervan. Daken zijn een onmisbaar stuk van deze puzzel.”

Waarom werk je zo graag bij De Dakdokters?

“Ik hou er niet van als organisaties zeggen dat ze net een familie zijn; je echte familie, dat is je familie. Maar wij zijn wel een familiebedrijf in de zin dat we echt voor elkaar uitkijken. Als er iets aan de hand is thuis en je moet onverwacht weg bij een klus? Dat komt natuurlijk nooit goed uit, maar ga maar en wij lossen het voor je op. We doen het echt samen en we staan voor elkaar klaar.” 

“Dakdokters zijn ook een bepaald type mensen: toen ik als uitvoerder werkte binnen het bedrijf had ik heel veel klanten aan de lijn. In al die jaren ben ik nog geen klant tegengekomen die een probleem had met een van onze buitendienstcollega’s. Het was juist altijd van ‘Oh, wat een fijne mensen komen er over de vloer!’ Dat positieve gevoel, dat ademt iedereen die bij ons werkt uit.”

Wat is jouw dakdroom?*

“Als we uit ons huidige kantoor groeien en moeten verhuizen naar een andere ruimte, zou ik graag een soort hub willen creëren. Een plek waar je een pand deelt met verschillende ondernemers, en ook gebruik kunt maken van elkaars kennis of materialen. Wij hebben verschillende zware machines staan die niet de hele dag door worden gebruikt. Startende ondernemers kunnen dit soort apparaten niet betalen, dus waarom zouden we ze daar dan geen gebruik van laten maken?“

“Daarnaast zou ik een prachtige daktuin op het nieuwe pand willen realiseren. We hebben daarin toch ook een soort voorbeeldfunctie! Zo kun je ook meteen aan klanten laten zien wat voor prachtige projecten we kunnen realiseren voor ze. Ook zouden we de daktuin open kunnen stellen voor scholieren: Een Dakdokters Experience Centre. ” 

*Bij de oprichting van De Dakdokters formuleerden we een aantal van onze dakdromen. Projecten waar we op dat moment alleen nog maar van konden dromen maar die we heel graag zouden willen ontwikkelen. Een groot deel van deze projecten hebben we inmiddels gerealiseerd, zoals een duindak.