Buiten wordt het weer koud, dit zagen we allemaal aankomen en we zijn daar allemaal (min of meer) klaar voor. Maar is uw daktuin dat ook? Hieronder hebben wij een aantal tips voor u op een rijtje gezet zodat uw daktuin of dakterras dit seizoen kan overwinteren.

Buitenkraan

De belangrijkste actie die ondernomen moet worden is dat u het water afsluit. Vanwege vorst kan de waterleiding bevriezen en knappen. U kunt het beste de buitenkraan openzetten en indien mogelijk in de woning de waterleiding leeg laten lopen. Als u een vorstvrije buitenkraan heeft is dit uiteraard niet nodig.

Losse spullen

Omdat u in de winter minder vaak op uw dakterras komt en het behoorlijk kan waaien is het verstandig losse spullen vast te zetten en / of af te dekken of naar binnen te halen. Op die manier voorkomt u gevaarlijke situaties

Beplanting

De meeste planten op uw dakterras kunnen goed tegen de kou. De planten zetten zichzelf in stilstand tot het voorjaar en komen dan weer terug. Planten die alleen wintergroen zijn kunnen door het barre klimaat met wind en koude op het dak wel eens last hebben van bladuitval. Deze planten kunnen beschermd worden, maar gebruik daar liever geen plastic voor. Plastic isoleert te goed en heeft als resultaat dat de planten bij een beetje zon al direct beginnen te broeien en dus weer uit de winterstand komen.

Dakdokters Dakpark Amsterdam Sneeuw

Er zijn goede jute hoezen te krijgen die eenvoudig over de tere planten gezet kunnen worden zodat bij extreme koude deze worden beschermd. Dit moet niet te vroeg zijn! Planten kunnen gerust kou hebben, ook olijfbomen, maar wordt het minder dan min 3 dan wordt beschermen van de tere planten aanbevolen.

Mocht het langdurig droog zijn en niet te koud dan kunt u het beste tussentijds de planten water geven zodat deze niet helemaal verdrogen. Zodra de boel weer opwarmt is het zaak om direct water te gaan geven. Vaak wordt er te lang gewacht met het watergeven waardoor de plant een slechte start krijgt. Door dit tijdig te doen ziet uw daktuin er volgend jaar nog beter uit!