Op 13 juli werd het nieuwe dakpark aan de Antonio Vivaldistraat in Amsterdam geopend. Wethouder Choho van Duurzaamheid en Openbare Ruimte opende het dakpark en plaatste een bijenhotel om naast de planten en de mensen ook de bij een stek te geven op het dak.

Groei en bloei

Amsterdam groeit snel! Vorig jaar kwamen er 14.000 Amsterdammers bij en de komende 10 jaar komen er 50.000 woningen bij. De stad verandert enorm en het is daarom van belang dat de stad ook leefbaar en aantrekkelijk blijft voor inwonenden en eventuele nieuwkomers. Amsterdam is een groene stad en zal in de toekomst nog meer gaan vergroenen. De komende 2 jaar hoopt de gemeente zo’n 50.000 m2 aan groendak toe te voegen. Er zullen nieuwe creatieve oplossingen moeten komen om de stad groen te houden, daken lenen zich daar perfect voor en bieden daarin veel mogelijkheden.

Polderdak

Onder dit groendak van 1900m2 gebeurt iets bijzonders. Het dak is uitgevoerd als Polderdak en slaat zo’n 140 m3 liter water op. Het hele dak kan tot 80mm regenwater vasthouden na een bui. Dit betekent dat wateroverlast zal afnemen en het water het groen kan voeden. Het dak is uitgerust met Smart Flow Controls, die het mogelijk maken om het dak op afstand te bedienen. Zo kan er handmatig worden bepaald wanneer en hoeveel water er kan worden afgevoerd. Statisch daken veranderen in dynamische daken.

Bee there

Het park is ontworpen op beweging: al bellend een rondje lopen, een gesprekje met een collega tijdens een wandeling op het dak of buiten werken op één van de daarvoor gecreëerde plekken langs het pad. Onderzoek wijst uit dat groen en beweging rust geven, de concentratie verbeteren en de kwaliteit van gesprekken kan verbeteren. Zo hopen wij de huurders van dit pand te helpen. Het dak is niet alleen voor mensen. De bloemen trekt ook bijen en hommels aan die zorgen voor het in standhouden van het ecosysteem. Kortom een win-win-win-win situatie.