Bomen kappen. Dat is nodig omdat we van hout houden. Houten vloeren, kasten, tafels, kozijnen, binnen en buiten. We gebruiken met elkaar veel hout. En daar is heel wat over te zeggen. En keuzes in te maken. We weten allemaal dat illegale houtkap en gehele ontbossing geen goed idee is voor onze planeet en onszelf. Maar hoe weet je nou of jouw houten eettafel niet illegaal gekapt is?

Keurmerken

Er zijn gelukkig enkele keurmerken in het leven geroepen. Omdat houtkapbedrijven zelf hun keurmerk kunnen kiezen zijn de keurmerken zelf niet altijd kritisch op hun afnemers; wat het hebben van een keurmerk weer een enigszins teniet doet.

Gelukkig is er het FSC (Forest Stewardship Council) keurmerk. Als we WNF mogen geloven, en die hebben het meestal wel goed voor met de aarde, is FSC het enige echt betrouwbare keurmerk die rekening houdt met de ecologische, sociale en economische belangen van het bos en de inheemse bevolking. Andere keurmerken zoals PEFC en MTCS laten het afweten op vlakken, zo zouden die onvoldoende bescherming bieden de lokale bevolking en waardevolle natuur.

Het is daarom ook geen toeval dat wij al jaren alleen hout gebruiken met het FSC keurmerk.

Nieuw: bomen met een chip

Daarnaast zijn we ook heel blij om te horen dat er sinds kort elektronische etiketten aan bomen worden gegeven, Brazilië gaat hier mee aan de slag. Met zo’n etiket kan het hout van kap tot verkoop worden gevolgd. Deze gegevens worden opgeslagen in een centrale databank.

Alle bomen in gebieden waar gekapt mag worden krijgen een etiket, dus als hout niet terug te vinden is in de databank, dan is het illegaal gekapt.
De deelstaten zijn wettelijk verplicht om mee te werken aan dit systeem genaamd Sinaflor. En aan het eind van het jaar moet het in heel Brazilië beschikbaar zijn.

Europees hout

Dit is een goede stap vooruit! Maar wij als Dakdokters leggen de lat hoger. Want waarom zou je uberhaupt hout uit Brazilie, Indonesie of West Afrika halen? Er zijn  namelijk in Europa voldoende alternatieven. Gek genoeg zijn die niet altijd goedkoper, maar wel minstens zo bruikbaar.

Hout uit de tropen is natuurlijk harder van zichzelf, en daarom beter bestand tegen houtrot dan de meeste Europese alternatieven. Maar belangrijker vinden wij dat het hout uit duurzaam beheerde bossen komt. Daarom zijn de houtsoorten- en producten die wij gebruiken afkomstig uit duurzaam beheerde Europese bossen. En deze zijn prachtig! Daarbij leggen ze veel minder kilometers af om van boom in dakterras te veranderen en met de juiste (ecologische) behandeling en montage, zijn deze houtsoorten net zo sterk en bestand tegen houtrot als het hardhout uit Maleisië. Win-win voor de planeet!

Bronnen:
NOS
WNF