Wij stedelingen drijven onszelf depressies in. Dat doen we niet expres. Zo zijn we geprogrammeerd. Als je bent opgegroeid in de stad, zoals ik, dan ben je opgevoed met veel prikkels, drukte en stress om je heen. Dat klinkt heftig, en dat is het misschien ook wel. Wij hebben namelijk baat bij meer groen. Wij hebben zelfs méér baat bij het zien van- of het zijn in de natuur dan onze plattelandse medemens.

Natuur is goed voor je
Uit onderzoeken blijkt dat een groene buurt invloed heeft op onze mentale gesteldheid. Mensen die in een groene, bomenrijke omgeving wonen hebben minder last van depressie en angst, ze voelen zich mentaal beter dan bewoners van een versteende buurt. Het zien van een boom of plant, of zelfs een foto daarvan, zorgt al voor verbetering van onze gemoedstoestand (de real deal, dus het zien van een heuse boom, heeft wel een aanzienlijk groter effect dan het zien van een foto).
Mensen in groene buurten blijken minder vaak naar de dokter te gaan en kinderen die op groene plekken sneller gaan buitenspelen hebben minder last van obesitas.

We zien door de bomen het bos niet meer
Kinderen die in stedelijke, drukke gebieden opgroeien ontwikkelen een hogere gevoeligheid voor depressies en stress. Stedelingen blijken ook heftiger te reageren op kritiek dan mensen op het platteland. Daarom hebben wij stadsmensen een grote behoefte aan groen, Het nadeel is dat wij, die de grootste behoefte aan natuur hebben, meer worden aangetrokken tot een prikkelrijke omgeving dan een prikkelarme, omdat we hiermee opgegroeid zijn. Dus hebben we minder de neiging om deze op te zoeken. Dat is jammer. Dat leid tot burn-outs, depressies, en ga zo maar door.

De Dakdokters Amsterdam

Gebouw van Hundertwasser

Meer groen dus
We zijn er als samenleving al een tijdje mee bezig: er moet meer groen komen. En gelukkig gebeurt dat ook. Hier in Amsterdam zien we dat er steeds meer initiatieven komen die groen stimuleren. Neem het nieuwe initiatief ‘Park om de Hoek’ bijvoorbeeld, zij zorgen voor meer parkjes op versteende plekken. Of ‘Rooftop Revolution’, waarmee mensen worden gestimuleerd om een grauw ‘zichtdak’ te transformeren naar een biodivers groendak door middel van crowdfunding. Wij krijgen ook steeds meer klanten die begrijpen dat meer groen in steden noodzakelijk is. Afgelopen jaar bouwden we drie nieuwe dakparken, waarvan twee vrij toegankelijk zijn, en momenteel zijn we er nog twee aan het realiseren.

Voor elk stukje steen, een stukje groen
Als Dakdokter en liefhebber van de aarde ben ik natuurlijk helemaal pro groen. Het mooie achter De Dakdokters vind ik waaruit het ontstaan is; van architect Hundertwasser keken we een filosofie af. Hundertwasser was van mening dat gebouwen moeten leven. En voor elk stukje bebouwing wilde hij een stuk natuur teruggeven. Dit willen De Dakdokters ook, óp elk stukje bebouwing moet groen komen. Het mooie aan daken is dat het daar boven het straatniveau hartstikke rustig is. Er zijn geen auto’s of trams of bussen. Het is de ideale plek voor groen. De ideale plek om tot rust te komen, ver boven de gehaastheid van de stad.

Door: Eva Braaksma

Bronnen:
Intogreen.nl
Psygischegezondheid.nl
Ggznieuws.nl
Trouw