Op reis ga ik altijd op zoek naar duurzame initiatieven die mij inspireren bij het vergroenen van de wereld. Zo kwam ik afgelopen zomer op Bali terecht bij de Green School & Green Village, in de buurt van Ubud.

De Green School is in 2008 opgericht door John & Cynthia Hardy, een Canadees echtpaar dat rijk werd in de sieraden. Het is een particuliere school die zich ten doel heeft gesteld om leerlingen op te leiden tot ‘rentmeesters van het milieu’. De leerlingen van de school vormen een internationaal gezelschap. Het lesgeld is hoog, maar de opbrengsten van de school worden gebruikt voor studiebeurzen voor de lokale bevolking. De school is zelfvoorzienend op het gebied van energie en het beheer van de moestuin is onderdeel van het curriculum.

De Green Village is een verzameling particuliere woonhuizen op loopafstand van de Green School. De huizen zijn evenals de gebouwen van de Green School volledig gebouwd uit bamboe uit de directe omgeving. Toen de Hardy’s in 2008 begonnen met de plannen voor de Green School, was het bouwen van een verwerkingsfabriek voor bamboe het eerste dat zij deden. Bamboe groeit binnen 2 jaar tot een bruikbare stam. Om de stam te verstevigen laten ze de boom nog 2 jaar rijpen, maar door de snelle groei is dit een geweldig alternatief voor tropisch hardhout. Op Bali wordt er al langer met bamboe gebouwd, maar alle gebouwen ouder dan 50 jaar zijn opgegeten door een bepaalde keversoort. Om dit te voorkomen is er een techniek ontwikkeld om het hout op duurzame wijze te behandelen, zodat de kever geen schijn van kans heeft.

Nadat het bamboe is geoogst wordt het in de fabriek behandeld en gedroogd. Wat ze er vervolgens mee maken is echt wonderbaarlijk. Complete huizen van meer dan 6 verdiepingen, waarbij elk detail, van de draagconstructie tot de deurklinken, uit bamboe gemaakt wordt. Prachtige gladde tafels, geribbelde vloeren, trappen, leitjes voor de daken, designstoelen, keukens, barmeubels: het één nog mooier dan het ander. Rondlopend door de fabriek en werkplaats wordt duidelijk dat vakmanschap hier hoog in het vaandel staat. De technieken zijn even verfijnd als specialistisch: de foto’s spreken voor zich!

Leuk om te weten: Wij maken ook dakterrassen en meubels van verduurzaamd bamboe.

Geschreven door: Dakdokter Daan de Leeuw