Afgelopen voorjaar zijn we begonnen met de bouw van een aantal dakparken in Amsterdam. Niet zomaar een paar dakparken natuurlijk, echte pareltjes die de stad naar een hoger niveau tillen. Benieuwd naar hoe deze parken tot stand zijn gekomen? Wij vroegen onze eigen dakarchitecten hoe zij te werk zijn gegaan in het ontwerpproces.

 

1. ZOKU

Bij binnenkomst van Zoku loop je door een heel gewone gang met een heel gewone lift, en met die lift zoef je heel gewoon naar de 5e. Maar dan stap je in een nieuwe wereld: betoverd door een groene oase zomaar op een dak in de stad. De entree van het nieuwe longstay-hotel bestaat uit een rij kassen in hexagoonvorm met aan weerszijden een pracht van een dakpark.

Samenwerking

Onze dakarchitecten hebben voor dit ontwerp samengewerkt met ontwerpbureau Concrete. Concrete heeft met Zoku het hele gebouw onder handen genomen en creëerden een ‘home away from home’ waar iedereen zich thuis kan voelen. Voor het dakpark vroegen ze De Dakdokters om hulp. Dakarchitecten Luuk en Lisa hebben samen aan dit ontwerp gewerkt. “We kregen veel vrijheid van Concrete wat het ontwerp betreft, dit zorgde voor een fijne samenwerking.”

Creatief & Innovatief

De dakarchitecten hebben meegedacht over het integreren van groen en alle ontwerpen tot in de puntjes uitgewerkt. Innovatief en creatief als altijd ontworpen ze een waterpartij op dit dak. Ook de stapstenen die zowel in de waterpartij als in het groen terug komen zijn van hun hand en de overweldigende hoeveelheid groen is te danken aan onze architecten. GrownDownTown heeft voor de invulling van de planten zelf gezorgd en samen met de Lindenhoff hebben zij veel kruiden en Rooffood geplant, dat gebruikt wordt in het hooggelegen restaurant van Zoku.

De hexagonen die in het gehele ontwerp van het hotel zijn doorgevoerd hebben ook op het dak een belangrijke rol gespeeld. “Het was een gecompliceerd bouwproces doordat alles tegelijk opgeleverd werd en we te maken hadden met meerdere opdrachtgevers. Maar man, wat zijn we trots op het resultaat!”

Een dak om minstens één keer gezien te hebben! Zoku is inmiddels geopend, dus ga eens een kijkje nemen!
Bekijk meer foto’s in ons portfolio

2. Casa 400 | NEST

Ook Casa 400 is voorzien van een nieuwe daktuin waar horecagelegenheid NEST nu neergestreken is. Een plek voor de gasten en voor de buurt, waar de hele zomer te gekke evenementen worden georganiseerd.

In het oorspronkelijke plan voor dit dak bestond geen horecagelegenheid. Het dak was enkel bedoeld voor de gasten en studenten die er ’s winters huizen. Tijdens het ontwerpproces werd echter ingezien dat dit dak een heleboel potentie had! In het kader van ‘Als we het doen, doen we het goed’ werd het concept van de privé daktuin omgetoverd tot een hoogwaardig dakpark met een uitgebreide horecagelegenheid voor heel Amsterdam.

Groen

De samenwerking met Casa verliep uiterst soepel, de eis was: zoveel mogelijk groen integreren. Zo ontwierp Luuk ‘groene vingers die in het terras grijpen’. Wat zijn ‘groene vingers’? Luuk ontwierp de beplanting zó dat er moestuinen in het terras geïntegreerd liggen, om de zitplekken heen. Ook zorgde hij ervoor dat zowel de beplanting binnen het terras als om het terras heen op hetzelfde niveau groeit wat het gevoel van ‘in het groen zitten’ versterkt. De moestuin is gerealiseerd met Rooffood ontwikkeld in samenwerking met GrownDownTown, zij zorgden voor een grote hoeveelheid kruiden en groenten waar de kok gebruik van maakt.

We kozen voor een zwevende constructie van het terras omdat het dak niet sterk genoeg was voor het direct plaatsen van een terras. Dit bood de kans om met hoogteverschillen te werken en zitvlakken te maken die ‘in’ het terras liggen. Op die plekjes kun je heerlijk tussen het groen en uit de wind vertoeven.

Meubilair

De opdrachtgever wilde dat het terras flexibel te gebruiken zou zijn voor afwisselende programmering, daarom kozen we voor zo min mogelijk ingebouwd meubilair. De geïntegreerde zitvlakken en bankjes vind je aan weerszijden van het terras en aan het eind bevindt zich een bar over de gehele breedte waar je een geweldig uitzicht hebt over Amsterdam Oost.

Voor de vlonder werd gekozen voor bamboe, een prachtige, donkergekleurde duurzame houtsoort. Voor al het meubilair koos Casa voor het hergebruiken van mooi industrieel hout van 20 jaar oud.

Benieuwd naar dit stukje daklandschap? NEST is open om van te genieten!
Bekijk meer foto’s van NEST in ons portfolio

3. De Boel

Op het dak van het nieuwe wooncomplex De Boel aan de Zuidas realiseerden we een dakpark waar de bewoners van dit pand dag en nacht kunnen genieten van het uitzicht en kunnen bijkomen van de hectiek van de stad. Nadat we de puntjes op de ‘i’ gezet hebben, zullen we ook dit prachtdak aan ons portfolio toevoegen.

Uitwerking & Realisatie

Oorspronkelijk heeft hebben van Heeswijk Architecten de renovatie van het gebouw en het ontwerp van het dakpark op zich genomen. Zij maakten het globale ontwerp voor het dak en De Dakdokters werden ingeschakeld om de uitwerking en realisatie te verwezenlijken. Ook kwamen onze dakarchitecten met het idee om een Polderdak te implementeren, waarmee regenwater wordt opgevangen en opgeslagen en gebruikt wordt om de planten te irrigeren.

“Doordat we vóór de bouw ingeschakeld werden is het een prachtdak geworden. Hoe meer invloed een expert van tevoren kan uitoefenen hoe mooier de daktuin wordt.”

Wonen

Onder het mom van ‘Een echte architect woont in zijn ontwerp’ wonen onze beide dakarchitecten Luuk en Lisa daadwerkelijk in dit gerenoveerde pand. “Super om nu zelf te kunnen zien hoe de tuin zich ontwikkeld en hoeveel onze buren ervan genieten”.